Sebesség váltózár beszerelése

Hatékony autóvédelem: váltózár és motortér zár beszerelés!

Ellophatatlan autó tényleg nincs, mégis tehetünk autónk védelme érdekében! Ha járműveinket minden autóvédelmi eszköz nélkül hagyjuk az udvaron, a parkolóban, vagy bárhol, azzal teljesen kiszolgáltatjuk az autó tolvajoknak. A biztonságosnak tartott teremgarázsról is kevesen tudják, hogy éppen zártsága miatt az autó tolvajok kedvelt terepe, és a legkevesebb védelmet nyújtó hely személyautónk számára.

Több, mint hét év tapasztalatom van a járművek lopásvédelme területén. Ez idő alatt egy ügyfelem sem jelezte, hogy megbízható, kipróbált és jól beszerelt autóvédelemmel ellátott autót loptak volna el tőlük. Az autó tolvajok ugyanis ritkán szánnak időt olyan autóra, amelyben valamilyen védelem található. Egyszerűbb és kevésbé kockázatos a tolvajok számára, ha olyan járművet választanak, amelyben nincsen sem váltózár, sem egyéb autóvédelmi eszköz - az ilyen autó könnyű préda.
Egy jó minőségű váltózár segítségével megvédheti autóját, mert nem lehet egyszerűen megkerülni.

Ha váltózár beszerelés mellett dönt, akkor először tájékoztatnia kell a szerelőt a járműve típusáról. Ő a típushoz illeszkedő, speciálisan kialakított szerkezetet szereli be, így biztosítható a hatékony védelem.

A váltózár beszerelés elvégzéséhez a következő adatokra van szüksége a szerviznek:

- a gépjárműve típusa,
- évjárata,
- motorfajtája,
- a sebességfokozatok száma,
- és a sebességváltó karon a hátramenet elhelyezkedése (bal első vagy jobb hátsó).

Ezután a szerelő kiválasztja a legmegfelelőbb mechanikus váltózárat az Ön személygépkocsijába.

Motortér zár nélkül a motortérben található elektronikát egy képzett tolvaj percek alatt ki tudja szerelni, a kár viszont több százezer forintos nagyságrendű. A motortér nyitása kizárólag a zár nyitott állapotában lehetséges, zárt állásban a motortér nyithatatlan. Így érdemes a váltózárat és a motortér zárat egyidejűleg beszereltetni, hogy a gépjárműve a lehető leghatékonyabb védelmet élvezze.

A váltózár beszerelés nem károsítja a váltókulisszát, mivel a gyári furatokra kell rögzíteni. Így a gépjárműve garanciája nem sérül.

Elterjedt vélemény, hogy a váltózár kulcsai másolhatóak. Ez szintén nem igaz, mivel csak Ön, a tulajdonos rendelhet új kulcsot, a kulcsokhoz tartozó kód kártya alapján. A kódokról kizárólag a gyártó és a tulajdonos rendelkezik információval, erről még az eladás helyén sem rendelkeznek adatokkal.

Fontos tudnivaló, hogy az automataváltós autók esetében, amennyiben hátsókerék meghajtású, még a manuálisoknál is nagyobb biztonsággal építhető váltózár. Az automata váltóknál a személyautó P állásnál van zárt állapotban, ezért a vontatás tönkretenné az egész váltórendszert. Az autó ellopása így nem kifizetődő az autó tolvajok számára.

Ne higgyenek mindenféle álszakértőnek! Keressenek bizalommal! Autójuk védelme érdekében legyenek körültekintőek, és kérjék ki legalább egy, a biztonságtechnikai szerkezetek terén járatos szakember véleményét!


Két típusukat különböztetjük meg:

  • Stiftes és
  • Press & Lock típus


Mindkét típusú váltózárnak egy nagy szilárdságú acélból készült autó specifikus konzol az alapja, és ebbe van integrálva a fúrásnak, savazásnak, zártörésnek is ellenálló zárszerkezet.

A stiftes váltózárat gépjármű típustól függően vagy a kardánalagútra, vagy a jármű gyári csavarpontjaira rögzítjük. A rögzítéshez szakítófejes csavarokat használunk, ezzel is megakadályozva az esetleges manipulációt. A zár használata rendkívül egyszerű, lezárásához nincs szükség kulcsra, csak egy különleges ötvözetű rúdra, melyet egy finom és határozott mozdulattal kell a helyére kattintani. A kulcs csak a nyitáshoz szükséges, melynek elfordításával a rúd kiugrik a helyéről és egy külön erre a célra kialakított tartóba helyezhető, melyet igény szerint a boksz oldalára rögzítünk.

A Press & Lock típusú zárnak további két változatát különböztetjük meg. A váltózár lefogatása azonban minden esetben a gyári csavarpontokra kerül. A kulcs a Press&Lock váltózárnál is csak a nyitáshoz szükséges, bezárásához típustól függően egy fordító-toló illetve egyetlen 180˙-os fordító mozdulatra van szükség. Nyitáskor a kulcs 180˙-os elfordítását követően a zár nyit.
Minden zárhoz 3 db kulcs és egy kódkártya jár. A későbbiekben kulcs csak a kódkártya megléte esetén rendelhető.

Shift Lock Press & Lock Zárszerkezet