Autórádiók, HI-FI rendszerek beszerelése

"Tényleg azt hiszed, hogy ez jól szól?"

 

Az ilyenekhez hasonlóan az autót vásárlók nagy része azt hiszi. És miért is ne hinné? A legtöbb, gyárilag beszerelt hifi berendezés drága, gyakran százezreket kérnek érte. És ami ennyire sokba kerül, jó kell, hogy legyen, hiszen a boltok polcain ennyiért már bizony csúcsmodellek kelletik magukat.
Bízzuk beszerelésüket az autógyártókra?
Ne bízzuk.

Érdemes kézbe venni egy gyári hangszórót, hogy megértsük, mi az a költséghatékony gyártás. Amit láthatunk, nagy valószínűséggel pillekönnyű, szigorúan papírmembrán, kicsi mágnessel, mindez egy alufólia szilárdságú fémkosárban. Ami látszik, az szép és jó, ami nem, az meg annyira olcsó, amennyire lehet. A hangszóró meg nem látszik. A fejegységnek is csak az előlapja. Szépen az autó bel teréhez van igazítva, közben odabenn meg, jobb esetben, valamelyik nagy gyártó legegyszerűbb alapmodellje található, gyakran még ez is megcsonkítva.

Nem véletlen, hogy a tesztekben oly ritkán találkozhatunk ilyen megállapítással: "a gyári hifi jól szól." Akkor mit lehet tenni? Néha semmit, mert a gyárak egyre többször elveszik tőlünk ennek lehetőségét. Például a fejegységet egybeépítik a légkondicionáló vagy a tolatóradar kijelzőjével, amin mellesleg navigálhatunk is, így sosem tudhatjuk meg, hogy mennyit javulna a hangzás egy jobb készülék beépítésével. Gyakran lehet azért jobb minőségű hifi komponenseket beépíteni. Mit érdemes ilyenkor cserélni? Mindent. A legkézenfekvőbb talán a jobb hangszórók beszerelése.

Hangszórók

Ez még akkor is sokat dob a hangzáson, ha a fejegységen nem tudunk változtatni. Az ideális megoldás, ha előre sikerül elhelyeznünk egy komponens szettet. Ez azt jelenti, hogy két mélyközép hangszóró kerül az ajtókba, és két csipogó valahová a műszerfal tetejére vagy a tükörháromszöghöz. Ez még kiegészül egy pár jól eldugható keresztváltóval. Aki arra gondol, hogy egy ilyen összeállítás rémesen drága, téved. Már tizenezer forintért is kaphatunk olyat, ami a gyári rendszerek túlnyomó többségét alaposan felülmúlja.

Fejegység

Érdemes kicserélni a fejegységet is. Rövidebb kimondani, mint hogy cd-s autórádió vagy autórádió kazettás magnóval, cserébe sokan nem értik, miről is van szó. Hát ezekről. Az egyik legfőbb szempont, hogy jól mutasson az autóban. Egy boltba ellátogatva tapasztalhatjuk, hogy vannak aktuális divatok. A katalógusokat lapozgatva gyakran felfoghatatlan, miért kerül a csúcsmodell gyakran tízszer annyiba, mint ugyanannak a gyártónak az alapkészüléke. A paraméterekből nem következne ekkora árdifferencia - a tartalomból viszont már igen. A drágább termékek kijelzői gyakran sokkal fényerősebbek, így van esély rá, hogy napsütésben is el tudjuk olvasni. A mechanika sokkal gondosabban van megépítve, így a CD nem ugrik, és nem csak a garanciaidő lejárta után egy napig fog működni. Több kimenetet találunk rajta, így nagyobb szabadságot kapunk komplett hifi rendszerünk kiépítésénél. A felhasznált alkatrészek között, pedig végre akad néhány olyan is, ami nem az árlisták legeslegalján tanyázik. Ami viszont biztos: akármennyiért veszünk fejegységet, a beépített erősítő teljesítménye valamennyivel kisebb lesz, mint amennyit ígértek.

Erősítő

Érdemes erősítőt is beépíteni az autó hifi-rendszerbe. Sokszor találkozni azzal a kifogással, hogy minek nekem még erősítő is, hiszen ennél hangosabban nem fogok zenét hallgatni. Nem is kell. A külön erősítő ennek csak a lehetőségét adja meg, mint ahogy sok másét is. Például, hogy halkabban is tudjunk zenét hallgatni. Bizony a torzítások hiánya, az elégséges tartalékok lehetőséget adnak arra, hogy a hangerőszabályzó eddig soha ki nem használt részén is zenei élményhez juthassunk. Erősítőt venni nehéz. Egy nagy elektronikai boltban lenyűgöző a választék. És nincs olyan támpont, ami segítene a döntésben. A watt szám a legkevésbé. Már előre el kell tudnunk dönteni, hogy hány darab ládát, vagy hangszórót akarunk hajtani az erősítővel mekkora teljesítményű legyen a rendszer. Ha csak egy mély ládát szeretnénk hajtani, akkor elég egy Mono Block erősítő. Viszont, ha az első szettet is hajtani kéne, akkor ajánlatos a 4 csatornás mellett döntenünk. Persze lehetne a végtelenségig fokozni, de kevés a lapon a hely. Szintén egy jó középkategóriás egységbe gondolkodjunk, amiből ki lehet csikarni nagy hangerőn is szép magas és közép hangokat és ütős, tiszta mélyeket. Ennek érdekében olyan erősítőt válasszunk, amely képes 3/4-ed hangerőn elérni azt a hanghatást, ami számunkra elég. Ha fullon megy az erősítő, akkor belekerülünk a torzítási zónába, ami nagyon gáz hangokat fog kihoz a ládából, vagy hangszórókból. Ha kell, vásároljunk 50-100W RMS-el nagyobb erősítőt, hogy ne kelljen halálra hajtani a rendszerünket a megfelelő hangerőért. Lazába, kényelmesen kell tudnia meghajtani a hangszórókat.

Amire fontos odafigyelnünk:
• Figyeljünk az RMS teljesítményére, hogy nagyobb legyen a ládáénál. (Pl.: 150W RMS mélyhez, 170-200W RMS erősítő ajánlott.)
• Hídba köthető legyen, ha többcsatornás erőlködőt választunk és mély ládát is kötnénk rá.

Szub láda

Ez a szerkezet arra szolgál, hogy a 100 Hz alatti mély hangokat megszólaltassa. Vannak, akik szerint ennek semmi értelme, és csak azok lelik benne örömüket, akiket borzongás önt el, ha autójukból kiszűrődő zene háromszáz méteres körzetében rázkódnak az ablaktáblák, és ötven méteren belül még az ágyból is ki lehet esni. Az emberiségnek ez a része még nem hallott jó szub ládát. Merthogy akkor tudná, hogy az selymesen simul a hangszórókhoz, szinte észre sem lehet venni, hogy szól. A mélyládát meg se kíséreljük rákötni a fejegységre, mert reménytelen. Hallani nem igazán fogunk semmit, de látni és érezni annál inkább: füstöt a készülékünk végfok IC-je környékéről. Éppen ezért a mélyládát szigorúan külső erősítőre kössük rá, mely nemcsak szebb hanggal, de megbízhatóbb működéssel is meghálálja a gondoskodást. Ládában lehetőség szerint válasszunk reflex dobozt, igaz nem szólnak olyan kiegyenlítetten, mint a zárt ládák, de ha ránk jön esténként a "jampizhatnék", egy reflex dobozzal ennek is eleget tudunk tenni. Ez a bizonyos jó hifi viszont eléggé megfoghatatlan valami. Vajon létezik olyan szempont, olyan rendszer, ami alapján ítélni lehet? Egy biztosan, ez pedig a hangminőség-versenyzés. Bizony akad ilyen állatfaj is. Komoly nemzetközi szervezete is van. Még Eb-ket is rendeznek. Érdemes egy ilyen versenyre kilátogatni, megszállott őrültek és lelkes amatőrök békés egyetértésben hódolnak az autóhifi szenvedélyének. Felettébb mókás, amikor két becsukott szemű ember ül az autóban, rendkívül koncentrálnak, de szemmel láthatóan jó neki odabenn. Merthogy zenehallgatás folyik, gyakran olyan szinten, hogy jó néhány otthoni rendszer bekéredzkedhetne tanulni. Autóban zenét hallgatni lehet jó és kellemes élmény.

Gyári rendszer vagy saját rendszer? Melyik éri meg jobban?

Ha elégedetlen vagy gyári rendszereddel, mi segítünk!
Küldjön email-t: szerviz@azautoszerviz.hu - ra
és írja le, hogy miben kéri segítségünket!

Bejelentkezés: +36 1 952 05 47

Gyorsan, precízen megoldjuk problémáját!