GPS nyomkövető rendszer beszerelése

1. GPS védelmi és távfelügyeleti rendszer gépjárművekhez

Cégünk szeretné figyelmébe ajánlani on-line GPS nyomkövető rendszereit, mellyel az országban teljesen egyedülálló és kiemelkedően magas színvonalú szolgáltatóvá nőtte ki magát.

Vállalkozásunk fő célkitűzése egy teljes körű, ugyanakkor átlátható és könnyen kezelhető flottakövető rendszer megalkotása volt. A másik fő célkitűzésünk a folyamatos fejlesztés. E célkitűzésnek megfelelően a fejlesztések nem zárultak, nem zárulnak le. A magas szinten képzett szoftver-fejlesztő mérnökök nap mint nap dolgoznak a program újabb és újabb, folyamatosan bővülő funkcióin. A saját fejlesztőknek köszönhetően ügyfeleink észrevételeit – melyek a rendszer használata során felmerültek – igyekszünk szabad kapacitásunknak megfelelően a programban megvalósítani.

A minél magasabb szintű kiszolgálás érdekében ügyfélszolgálat működik, akik készséggel segítenek a programmal kapcsolatos kérdésekben, és egyéb a rendszerrel kapcsolatos ügyekben. Abban az esetben, ha a járművek flottakövető szolgáltatása lopásvédelemmel is kibővül, akkor a járművek biztonságáról egy 24 órás diszpécserszolgálat is gondoskodik.

A rendszer JAVA Web Start alapú, így valamennyi fejlesztés, frissítés automatikusan települ a rendszer indításakor. Így, egy állandóan korszerűsödő rendszer szolgálja az ügyfeleket, újabb pénz és időráfordítás nélkül. Ennek a funkciónak a segítségével új és régi ügyfeleink egyaránt hozzájutnak a változtatásokhoz, fejlesztésekhez. Így nem kell bosszankodni amiatt, hogy a korábban megvásárolt, akkor korszerűnek számító rendszer elavul.

Nemcsak a szoftvert, hanem a működéshez szükséges fedélzeti egységet is mi gyártjuk, a szükséges alkatrészeket minősített beszállítóktól vásároljuk, a gyártás teljesen automatizált. Nem csak a szoftvert, a hardver-t is folyamatosan fejlesztjük, követve a technológia változását.

A rendszer képes információt átadni más szoftver rendszerek, például vállalatirányítási rendszer számára, szabványos szoftveres felületen keresztül. A flottakövető rendszer által gyűjtött adatok tehát továbbíthatóak vállalatirányítási rendszerek adatbázisába, az abban történő felhasználás céljából.

A felhasználóbarát rendszer könnyű kezelhetőséget tesz lehetővé, nem kell számítógép szakértőnek lenni a rendszer használatához, egyszerűen elsajátítható a használat, és valamennyi funkció könnyen megérthető és használható.

1.2. Részletes szakmai ajánlat


A GPS flottakövető rendszer alkalmas kis és nagy flották kezelésére, ellenőrzésére egyaránt. Rendszerünk valamennyi - a rendszert bevezető - vállalkozásnál jelentős költségmegtakarítást eredményezett, és ezen felül javult a gépjárműpark kihasználtsága, csökkentek a feleslegesen megtett kilométerek, visszaszorult a magánhasználat, mely kedvezően hatott a szervizköltségekre is. Munkagépek esetén akár 25-30 százalékos költségmegtakarítás is elérhető.

A rendszer működéséhez egy, a gépjárműbe szerelt fedélzeti egység szükséges. E mellett a járművek nyomon követéséhez nélkülözhetetlen kliens program ingyenesen telepíthető több munkaállomásra. A havi működtetési költség nem függ a felhasználók számától. A program valamennyi operációs rendszerrel –WINDOWS, LINUX, MAC OS X - együttműködik. A fedélzeti egység által begyűjtött adatok hat hónapra visszamenőleg elérhetőek az Ügyfél számára.

A programban tetszőleges jogosultsági szintek alakíthatók ki rugalmasan, az ügyfelek igényének megfelelően. A meghatározott jogosultsági szintek a használat során változtathatóak. A megadott csoportokat a rendszer képes elkülöníteni, képes kialakítani, hogy melyik felhasználó mely autót láthatja. Ennek kialakítása az ügyfél belső vállalati hierarchiájától függhet.

A járművek 24 órás állandó kapcsolatban állnak a központi szerverrel, a járművek haladásától függően 2-30 másodpercenként továbbítja az adatokat. E tárolási gyakoriság teszi lehetővé a tényleges on-line nyomkövetést. A szerver azonnal feldolgozza azokat, a nyomkövetés így gyakorlatilag élőben látható, az útvonalak a listában gyújtáslevétel és feldolgozás után várnak elérhetővé, mely általában néhány másodpercet vesz igénybe. A program gyújtáslevétel hiányában, tétlenség figyelésével is képes meghatározni megállási pontokat, így nem lehet megállási pontokat „elrejteni”.

A kliensprogram is korlátozás nélkül, a felhasználó igényei szerint használható a nap 24 órájában, tetszőleges számú munkaállomáson akár egy időben is. A lekérdezések, az adatmennyiség és a használat időtartama nincs kihatással a havi üzemeltetési költségre.

A fedélzeti egység kialakítása lehetővé tesz távprogramozhatóságot. A távolból lecserélhetőek az egységet vezérlő konfigurációs beállítások, valamint egyedülálló módon, a teljes fedélzeti egységben futó szoftver is, mellyel ugyancsak lehetővé válik a folyamatos fejlesztések maximális, új egység vásárlását nem igénylő biztosítása.

A távolból való elérés, valamint beállítások megváltoztatásának következtében a gépjárművekbe szerelt GPS egységek nem igényelnek rendszeres karbantartást, melyért külön kéne fizetni. A karbantartás jelentős része gyakorlatilag távolról kerül megvalósításra. Csak abban az esetben van szükség helyszíni beavatkozásra, ha olyan esemény következik be a rendszerben, mely távolról nem orvosolható.

A rendszer által nyújtott szolgáltatások

Nyomkövetés, helymeghatározás:

A térképeket a Hiszi Map és a Teleatlas szolgáltatja. A térképen a járművek pillanatnyi pozíciója jeleníthető meg. Tetszés szerint kiválasztható egy, vagy tetszőleges autó egyszerre. Itt természetesen rá lehet közelíteni - utca szintig - szükség szerint egy-egy autóra is.

A program tárolási algoritmusa figyeli, hogy az autó milyen útvonalon halad, és ennek megfelelően alakítja ki a tárolási intervallumokat. Ennek köszönhetően az útvonalak felfekszenek az útra, pontosan követik azt.

A járművek állapotát a nyomkövetés funkció alatt különböző színek jelzik, így nem csak a gépkocsik helyzete látszik, hanem pillanatnyi állapota is. Például abban az esetben, ha nincs gyújtásjel, úgy a járművet körülvevő kör színe a térképen sárga. Menet közben világoszöld színű kör jelzi, hogy a jármű mozog, álló helyzetben gyújtás esetén a jel sötétzöld színű. A térképen a jármű haladási irányát egy kék nyíl jelzi.


Nyomon követhető akár a teljes flotta egyszerre:


 

Utca-házszám szintű megjelenítés lehetséges:

Útvonalak, menetlevelek, jelentések

A rendszer a nap 24 órájában gyűjti az autó által küldött adatokat, s továbbítja azt a szerverre. Az útvonalak feldolgozás után elérhetőek – ez a legtöbb esetben a gyújtás levételtől számítva 1-2 percet vesz igénybe- az útvonalak menüpont alatt.


Itt tetszőlegesen kiválaszthatóak időintervallumok, járművek. Az útvonallista utca házszám szintű kimutatást készít a megtett útvonalakról – indulási, érkezési cím és időpont feltűntetésével -, kiegészítve azt, megtett út, átlagsebesség, menetidő, állásidő adatokkal. Az útvonalak innen megjeleníthetők térképen és videó szerűen igény esetén vissza is játszhatóak. Az útvonalakról sebességgrafikon néhány kattintással előállítható.

Tetszőlegesen kiválasztott útvonalak visszajátszhatóak


 

Magán és céges utak szétválasztása

Ha a munkavállaló magánhasználatra is igénybe veheti a gépjárművet, akkor célszerű privát- céges kapcsoló beszerelése a járműbe. Így elkülöníthetővé válnak a magán illetve üzleti útvonalak is.

Lehetőség van arra is, hogy a hivatalos munkaidő megadása alapján válasszuk szét az útvonalakat.
Másik lehetőség, hogy az összes partner és céges telephely nevezetes pontként való megadása után, azok az útvonalak számítanak csak hivatalosnak, amelyeknek legalább egyik pontja nevezetes pont.

Privát céges útvonal elkülönítése

A magán útvonalak az útvonallistában csillagozva szerepelnek. Amennyiben a Megrendelő így kéri, akkor a - magán útvonalak vonatkozásában – a címek és az útvonalak nem láthatóak, csak a megtett km szerepel a listában. Ezen eszköz segítségével nem sérülnek a munkavállaló személyiségi jogai. Abban az esetben, ha van magán útvonal is, azt is külön összesíti a rendszer.

A rendszer által előállított útvonalak Excel formátumba exportálhatók, egyenként vagy akár több gépkocsira egyszerre.

A rendszerben működő, s egyedülálló a VIZSLA testre szabásával lehetőség van további idő és energia ráfordítás megtakarítására. Beállítható például a gyorshajtás-figyelés, üzemanyagszint csökkenésének figyelése, mint funkció. Gyorshajtás figyelés esetén, ha adott jármű átlépte a megengedett sebességet, akkor a rendszer listázza. E funkció megkönnyíti az ellenőrzést, könnyen ellenőrizhetővé teszi a járművekkel kapcsolatos események áttekintését.

A rendszerbe fontos pontok, területek is bevihetőek, melyek segítségével az útvonallistában a felvitt partnerek nevei jelennek meg. A fontos pontok felvitele egyszerű mind manuálisan, mind Excel táblázatból is, így előállítható egy pontos menetlevél a megtett utakról. Mindehhez néhány kattintásra van szükség, több órás munka helyett.

Egyéb kiegészítő funkciók

A rendszer kialakítása lehetővé teszi, hogy számos opcionális kiegészítő csatlakoztatható legyen. A rendszerben lehetőség van például ajtónyitás érzékelésére, üzemanyagszint mérésére, billentés figyelésre, vagy akár akkreditált hőmérséklet mérésre is, illetve ezek megjelenítésére.

A kapacitív szint távadó segítségével nagy pontossággal követhető nyomon az üzemanyag szint változása. Az eszköz lehetővé teszi, hogy rengeteg felesleges üzemanyagköltséget takarítson meg, hiszen a mérési pontossága 1%-os hibahatáron belül van. Az üzemanyagszonda által mért adatokat a rendszer grafikonon jeleníti meg. A pontosan beállított – adott tankhoz hitelesített - üzemanyagszint mérő már apróbb leszívásokat is rögzít. A rendszer alkalmazásával nemcsak a fekete fuvarok szűntethetőek meg, hanem az esetleges üzemanyag-leszívások, a „mellé tankolások”,vagy a visszafolyó résolaj kannába gyűjtése is. Ezek kiszűrését a VIZSLA is segíti, mely felhívja a figyelmet a rendellenes üzemanyagfogyásra.

A VIZSLA segít megtalálni az esetleges visszaéléseket

A rendszer bel- és külföldön egyaránt működik. A külföldi használat esetén több lehetőség áll fenn. Abban az esetben, ha a külföldön történő on-line nyomkövetésre nincs szükség a roaming kikapcsolható, de az egység – mindenféle plusz költség nélkül- gyűjti az adatokat, képes 10.000 kilométert is eltárolni. A külföldön összegyűjtött adatok hazatérés után automatikusan feltöltődnek a rendszerre, így az ott megtett utak is ellenőrizhetőek.

A képen egy üzemanyag leszívás látható:

A rendszerben fontos pontként szerepelnek az országban és egész Európában található benzinkutak. Ha a jármű tankol a tankolási lista segítségével kimutatás készíthető, hogy hol és mikor tankolt a jármű. Ezen felül a járműben lévő üzemanyagszonda méri az üzemanyagszintet, így a tankolási adatok összevethetőek a számlán, üzemanyagkártyán szereplő mennyiséggel.

Ezen kívül a kijelölt időszakokra a rendszámokhoz kapcsolódóan statisztikákat is készíthet a rendszer például az átlagfogyasztások alakulásáról naponta. A jelentéskészítő programfunkció is az egyszerű adatfeldolgozást teszi lehetővé.